Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami

4.5 (187 ocen)

Pyszne, aromatyczne, po prostu domowe - ciasto ze śliwkami, chrupiącymi migdałami i nutką cynamonu.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

    1 i 1/2 szklanki* mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki* cukru trzcinowego demerara (może być też zwykły, biały kryształ)
    150 g masła
    1 jajko
    8-10 śliwek (najlepiej węgierki)
    1 łyżeczka cynamonu
    50 g płatków migdałowych


    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami (wykonanie) 1. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ok. 0.5 cm plastry.
    Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia wsypać do miski. Zrobić "dołek", wbić jajko i dodać pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto, podzielić na pół. Do jednej połowy dodać płatki migdałowe, zagnieść. Drugą połową ciasta wylepić dno wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Na cieście ułożyć plastry śliwek, posypać cynamonem. Śliwki przykryć ciastem z migdałami.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Migdały Płatki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować