Kruche ciasto z malinami na waniliowej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Mega kruche ciasto,które rozpieszcza każde podniebienie.Lekka budyniowa pianka o genialnej konsystencji. Uwielbiam ją! A do tego wszystkiego asysta soczystych malin prosto z działki,nad którymi dalej ulokowana jest krucha warstwa ciasta solidnie oprószona cukrem pudrem.Marzeniem nie jednego łasucha!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 270 g masła lub margaryny, zimnego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 6 żółtek

    Składniki na budyniową piankę
    • 9 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (po 40 g)
    • niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego

    Dodatkowo:
    • 500 g malin (poza sezonem sprawdzą się mrożone, ale nie rozmrażamy ich wcześniej)
    • cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Pianka

Kruche ciasto z malinami na waniliowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać, pokrojone w kostkę, masło oraz żółtka, po czym zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części (w proporcjach mniej więcej 3:2 - 60% i 40%) i każdą z nich osobno zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić w zamrażarce co najmniej 10h.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód zetrzeć większą część ciasta, rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć. Podpiec na złoty kolor około 30 minut i wystudzić.
  • 3. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej, ciągle używając wysokich obrotów miksera, powoli dosypywać cukier. Następnie, równie powoli i stopniowo, dodawać proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewać olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka.
  • Kruche ciasto a na nim pianka i ułożone maliny. 4. Podpieczony wcześniej, zimny spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać po całej powierzchni, po czym ułożyć na niej maliny (najlepiej otworkami do góry), a na koniec lekko docisnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta i piec ok. 60 minut w temperaturze 150°C.
  • Upieczone ciasto 5. Po upieczeniu trzymać je około 10 minut w lekko uchylonym piekarniku i dopiero wystudzić.
  • Gotowe ciasto podane  ze swoimi wszystkimi atutami 6. .Po całkowitym wystudzeniu, ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy Cukier puder Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować