Kruche ciasto z malinami

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z pozoru zwykłe kruche ciasto, a w rzeczywistości eksplozja smaków. Szybko znika ze stołu.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl. mąki
    ● kostka margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 5 żółtek
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Pianka: 5 białek
    ● 1 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy (16 g)
    ● 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g)
    ● 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Pianka

Kruche ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (2/3:1/3). Wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
  • 2. Piana: na najwyższych obrotach miksera ubijamy białka na sztywno, dodając cukry. Następnie stopniowo wsypujemy proszek budyniowy i cienką strużką wlewamy olej.
  • 3. Tortownicę (śr. 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część ciasta, lekko dociskamy i nakłuwamy. Wlewamy pianę. Gęsto układamy maliny (dziurkami do góry). Lekko wciskamy w pianę. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 °C.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Smak ciasta będzie równie doskonały, jeśli zamiast malin użyjemy truskawek lub jagód. ● Wierzch można dodatkowo posypać kruszonką: 20 dag mąki zagnieść z 10 dag masła i 10 dag cukru, a następnie rozdrobnić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Notka redakcyjna

PP_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować