Krówki czekoladowe

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.

Ten smakołyk uwielbia cała moja rodzina. Krówki są miękkie i pyszne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300 ml śmietany 30%
    3/4 szkl. cukru
    op. cukru waniliowego
    1/3 kostki margaryny
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krówki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dodajemy: margarynę, śmietanę i cukry. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Posiekana czekolada. 2. Następnie siekamy dość drobno czekoladę.
  • 3. Gdy masa nabierze brązowo-karmelowego koloru (po ok 50-60 min.) i zacznie gęstnieć dodajemy czekoladę.
  • 4. Gdy czekolada rozpuści się i masa będzie jednolita wylewamy ją na płaski talerz wyłożony wcześniej np. papierem do pieczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Następnie kroimy w kostkę.

Porady

Jeśli chcemy sprawdzić czy masa krówkowa jest już dostatecznie gęsta, wlewamy odrobinę na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie, jest już gotowa. Jeśli chcemy otrzymać tradycyjne krówki, wystarczy po prostu nie dodawać czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować