Metrowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto gości w moim domu od wielu lat. Przepis dostałam od sąsiadki, lecz trochę go zmodyfikowałam. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ciasto "przejdzie" masą.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    16 łyżeczek wody,
    16 łyżeczek oleju,
    3 szklanki mąki,
    1.5 szklanki cukru,
    3 łyżki proszku do pieczenia,
    8 żółtek,
    8 białek na pianę.

    Krem:
    3 szklanki mleka,
    8 łyżek cukru,
    8 łyżek mąki krupczatki,
    torebka cukru waniliowego,
    pół kostki masła.

    Polewa:
    pół kostki masła,
    2-3 łyżki kakao,
    8 łyżek cukru,
    2 łyżki wody.

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać wszystkie składniki, a na koniec pianę z białek. Wyłożyć na blachę i piec 45 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Krem:
    2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać szklankę mleka z mąką krupczatką. Zagotować, a gdy masa wystygnie utrzeć z masłem.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku i chwilkę gotować. Wystudzić
  • 4. Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż. Przełożyć budyniem, przykryć warstwą ciasta i posmarować polewą.

Porady

Za polewę można wykorzystać rozpuszczoną czekoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy