To ciasto gości w moim domu od wielu lat. Przepis dostałam od sąsiadki, lecz trochę go zmodyfikowałam. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ciasto "przejdzie" masą.
1.Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać wszystkie składniki, a na koniec pianę z białek. Wyłożyć na blachę i piec 45 minut w temp. 180 stopni.
2.Krem:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać szklankę mleka z mąką krupczatką. Zagotować, a gdy masa wystygnie utrzeć z masłem.
3.Polewa:
Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku i chwilkę gotować. Wystudzić
4.Ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż. Przełożyć budyniem, przykryć warstwą ciasta i posmarować polewą.
Porady
Za polewę można wykorzystać rozpuszczoną czekoladę.
Komentarze