Krówki czekoladowe, wprawdzie to porządna dawka słodkości, ale czasem można sobie pozwolić ;)
Krówki ani nie są do końca ciągnące, ani nie są kruche, są pół na pół. Gdy się je gryzie są kruche w buzi zaś zachowują się jak mordoklejki ;)
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę/pojemnik 15x15 cm:
200 ml mleka skondensowanego (użyłam z tubki)
4 łyżki cukru
50 g czekolady gorzkiej
50 g pianek marshmallow
szczypta soli
Czekoladowe krówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mleko wraz z cukrem i szczypta soli, umieszczamy w rondelku z grubszym dnem. Zagotowujemy mieszając co chwilkę, zestawiamy z ognia i dodajemy najpierw połamaną czekoladę gorzką, mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone na drobno pianki marshmallow. Mieszamy całość do rozpuszczenia się pianek i czekolady, a następnie szybko przekładamy na blaszkę/pojemnik wyłożony papierem do pieczenia, równo rozprowadzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 3-5 godzin lub na całą noc.
2. Na drugi dzień bądź po tych kilku godzinach, stężałą masę kroimy na niewielkie prostokąty, zawijamy w celofan, zawiązujemy jak cukierki i przechowujemy w lodówce. Smacznego !
Komentarze