1.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, w tym czasie ubijamy białka na sztywno, powoli dodajemy cukier puder ubijamy do uzyskania lśniącej masy, po czym dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Przelewamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i natychmiast przykręcamy temp. do150 stopni pieczemy przez 30min, po czym wyłączamy piekarnik (nie otwieramy go) zostawiamy w nim bezę na 30 min.
2.Przygotowujemy masę budyniową: 1/3 mleka odlewamy do szklanki resztę zagotowujemy z cukrem. Do 1/3 pozostawionego mleka wkładamy obie mąki oraz pozostałe z bezy żółtka dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do uzyskania budyniu. Cały czas mieszamy.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
3.Otwieramy ananasy, owoce kroimy w kostkę a do soku dolewamy 1/3 szklankę wody w której rozpuściliśmy żelatynę. Obieramy jabłko wykrawamy środek i kroimy w kostkę. Owoce wkładamy do soku z żelatyną delikatnie mieszamy odczekujemy aż zaczną zastygać.
4.Przygotowujemy bitą śmietanę: śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno.
Składamy placek: beza, masa budyniowa, ubita śmietana, tężejąca galaretka z owocami.
Komentarze