Kremuś

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny placek,o kremowej konsystencji. Idealny na pogaduch przy kawie.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jaja
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego
    150 g cukru pudru
    Krem budyniowy:
    500 ml mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki zwykłej
    4 łyżki cukru
    1łyzka kakao
    Bita śmietana:
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru,
    Owoce:
    1 puszka ananasa
    2 łyżki żelatyny
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, w tym czasie ubijamy białka na sztywno, powoli dodajemy cukier puder ubijamy do uzyskania lśniącej masy, po czym dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Przelewamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i natychmiast przykręcamy temp. do150 stopni pieczemy przez 30min, po czym wyłączamy piekarnik (nie otwieramy go) zostawiamy w nim bezę na 30 min.
  • 2. Przygotowujemy masę budyniową: 1/3 mleka odlewamy do szklanki resztę zagotowujemy z cukrem. Do 1/3 pozostawionego mleka wkładamy obie mąki oraz pozostałe z bezy żółtka dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do uzyskania budyniu. Cały czas mieszamy.
    Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Otwieramy ananasy, owoce kroimy w kostkę a do soku dolewamy 1/3 szklankę wody w której rozpuściliśmy żelatynę. Obieramy jabłko wykrawamy środek i kroimy w kostkę. Owoce wkładamy do soku z żelatyną delikatnie mieszamy odczekujemy aż zaczną zastygać.
  • Składanie placka 4. Przygotowujemy bitą śmietanę: śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno.
    Składamy placek: beza, masa budyniowa, ubita śmietana, tężejąca galaretka z owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować