Ciasto "Kremuś"

4.5 (176 ocen)

  • 55 min
  • Dla 10 osób

Przepis na to wspaniałe ciasto dostałam od cioci i muszę wam przyznać że jest bardzo delikatne i kremowe, wprost rozpływa się w ustach.

  • 55 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki maki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Kem:
    1 l mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    3 żółtka
    1 budyń waniliowy
    2 kostki masła
    masa krówkowa z puszki

    Masa śmietanowa:
    1/2 l śmietanki 30%
    galaretka cytrynowa

    Oraz:
    duże opakowanie herbatników
    posypka np. kakaowa
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Ciasto "kremuś" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych produktów pieczemy biszkopt ok. 20 minut w temp. 160 stopni.
    Krem: 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z mąkami, budyniem i żółtkami. Wlewamy do wrzącego mleka, energicznie mieszamy, aż zgęstnieje i nie będzie grudek. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy porcjami masę krówkową, a nastepnie budyń.

    Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzatku. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy zimną płynną galaretę.
    Przełożenie:
    biszkopt -połowa kremu-herbatniki-masa śmietanowa-herbatniki-reszta kremu-ozdabiamy wg gustu i upodobań.

Porady

Wymiary formy 23*28

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować