Kremowa z żółtego sera

4.49 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Babciny przepis zmodyfikowałam, używam też trochę innych przypraw.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 700 ml bulionu warzywnego
    ● 700 ml śmietany 20-proc. (lub mleka)
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 50 dag żółtego sera
    ● średnia cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól
    ● świeżo zmielony biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa z żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy, siekamy
    i ucieramy z przyprawa uniwersalna.
    Cebulę obieramy i siekamy.
    W rondlu roztapiamy masło
    i szklimy cebulę. Dodajemy
    czosnek.
  • 2. Mieszając, stopniowo wsypujemy
    mąkę i powoli wlewamy
    bulion. Mieszamy, aż zacznie
    gęstnieć. Wlewamy
    śmietanę i ciągle mieszając,
    zagotowujemy. Nieco studzimy
    i miksujemy.
  • 3. Ser ścieramy na tarce, wsypujemy
    do zupy. Doprawiamy.
    Podgrzewamy na małym ogniu,
    nie doprowadzając do
    wrzenia, aż ser się rozpuści.

Porady

Zupę można podawać z grzankami: kromki chleba kroimy w kostkę, wkładamy na 2 minuty do mikrofalówki. Po wystygnięciu chleb będzie suchy i otrzymamy smaczne grzanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować