Krem z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Młoda kapusta w formie zupy kremu - aromatyczna dzięki sezonowej zieleninie i orzechom włoskim, zabielona smarownym twarogiem.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości główka młodej kapusty (około 1 kg)
    2 średnie marchewki
    1 duża biała cebula
    2 ząbki czosnku
    po 1/2 pęczka: koperku, natki pietruszki, lubczyku
    spora garść obłupanych orzechów włoskich
    200 g twarogu delikatnego 4% tłuszczu (naturalny lub z ziołami)
    2 łyżki oleju
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 liść laurowy
    3 ziarekna ziela angielskiego
    spora szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Kapuśniak Przystawki

Krem z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z młodej kapusty 1. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa i orzechy - zeszklić.
  • Krem z młodej kapusty 2. Kapustę poszatkować, dołożyć do garnka. Całość zalać bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości warzyw (około 25 min).
  • Krem z młodej kapusty 3. Pod koniec gotowania dodać posiekaną zieleninę.
  • Krem z młodej kapusty 4. Twaróg wymieszać z niewielką ilością płynu z zupy, wlać do garnka, wymieszać i zagotować. Zupę zblendować i doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować