Smaczny dodatek do śniadań, krem do ciasta, zdrowy zamiennik słodyczy
40 min
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
szklanka wody
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mleka w proszku
garść migdałów
100 ml mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
1,5 czubatej łyżki miodu lub innego słodzidła - ilość zależy od preferencji smakowych :)
Krem jaglany "rafaello" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przepłukujemy i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy ją do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia całego płynu. Studzimy. Do blendera przekładamy kaszę, wiórki, migdały, mleko w proszku i miód. Blendujmy. Dolewamy mleko i dalej blendujemy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji krem przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy :) Przechowujemy w lodówce.
Porady
Mleko krowie możemy zamienić na mleczko kokosowe. Zapewne wzmocni to aromat kokosowy
Komentarze