Deser jaglany Rafaello

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Propozycja na zdrowy, smaczny i pożywny deser jaglany o konsystencji musu z dodatkiem wiórków kokosowych i płatków migdałowych.

  • 30 min

Składniki:

  • - 3/4 szklanki kaszy jaglanej
    - 1 i 3/4 szklanki mleka
    - 1 łyżeczka oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
    - 4 - 5 łyżeczek cukru brzozowego
    - 4 - 5 łyżeczek wiórków kokosowych
    - 2,5 łyżki płatków migdałowych
    - 0,5 łyżeczki soli
    - kilka kropel aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jaglany rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w gorącej wodzie, a następnie w zimnej do momentu aż woda będzie czysta.

    Następnie 3/4 szklanki kaszy gotujemy w 3/4 szklanki mleka i szklance wody z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego, około 0,5 łyżeczki soli i kilkoma kroplami aromatu migdałowego.

    Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej 3 łyżeczki wiórków kokosowych i łyżkę płatków migdałowych, mieszamy, przykrywamy i czekamy chwilę aby "doszła" i nabrała aromatów dodanych składników.
  • 2. Gdy kasza lekko ostygnie dodajemy do niej 1 szklankę mleka oraz dosładzamy cukrem brzozowym - wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

    Następnie do powstałej masy dodajemy kolejną łyżkę rozdrobnionych w dłoniach płatków migdałowych i 2 łyżeczki wiórków kokosowych. Masy już nie miksujemy, tylko mieszamy łyżką, aby wyczuwalne były kawałki kokosa i migdałów.

    Gotową masę przekładamy do miseczek, posypujemy kokosem oraz płatkami migdałowymi i schładzamy w lodówce.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować