Krem cebulowy z aromatycznymi grzankami

0 (0 ocen)

Jest pyszny i bardzo syty.

Składniki:

  • 1 litr wody
    2 kostki rosołowe
    mała porcja rosołowa (drobiowa)
    2 małe ziemniaki
    kawałek marchewki
    4 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    łyzka mąki
    1/2 szkl mleka
    mięta (najlepiej suszona)
    gałka muszkatołowa

    kilka kromek chleba
    łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    sól
    ostra papryka
    olej
    przyprawy np. oregano, bazylia, cząber, tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem cebulowy z aromatycznymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody wrzucić kostki, porcję, całe ziemniaki i marchewkę.
    Po ok. 40 min. odcedzić. Warzywa zmiksować, a powstały rosół gotować na małym ogniu. Dodać do niego czosnek pokrojony w plastry.
  • 2. Cebulę obrać pokroic w piórka i podsmażyć na margarynie, a następnie zmiksować i wymieszać ze zmiksowanymi wcześniej ziemniakami i marchewką. Dodać mąkę i mleko i wymieszać. Tak przygotowaną masę powoli wlać do rosołu i wszystko wymieszać (najlepiej mikserem)
  • 3. Doprawić do smaku solą pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną mięty.
  • 4. Masło utrzeć dodając do niego przeciśnięty czosnek. Smarować kromki chleba z obu stron.
    Do oleju dodać przyprawy np. oregano, bazylia, cząber, tymianek. wymieszać i na tak przygotowanym oleju smażyć chleb na złoty kolor, a następnie pokroić w kostkę
  • 5. Zupę podawać z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować