Kremowa zupa z cebuli - lekko ostra, pachnąca i pożywna. Zaledwie kilka składników, banalnie prosta do przygotowania, aż zdziwiona byłam że może tak dobrze smakować :)
45 min
Składniki:
6-7 sporych cebul (ok. 600g po obraniu)
2 łyżki masła
1/2l bulionu warzywnego
3 ziemniaki
4 marchewki
pietruszka
mały seler
2 łyżki gęstej śmietany 18%
2 kromki chleba + oliwa z oliwek
1.Cebulę pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę i przykryć. Dusić ok. 15 minut aż cebula będzie miękka.
2.W garnku zagotować 1/2 l bulionu warzywnego, dodać ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler, gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.
3.Cebulę dodać do ugotowanych warzyw i zmiksować na gładki krem. Do całości dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Całość doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem.
4.Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron. Zupę rozlać do miseczek, podawać z grzankami i startym żółtym serem.
Komentarze