Krem cebulowy

4.5 (173 ocen)

  • 45 min

Kremowa zupa z cebuli - lekko ostra, pachnąca i pożywna. Zaledwie kilka składników, banalnie prosta do przygotowania, aż zdziwiona byłam że może tak dobrze smakować :)

  • 45 min

Składniki:

  • 6-7 sporych cebul (ok. 600g po obraniu)
    2 łyżki masła
    1/2l bulionu warzywnego
    3 ziemniaki
    4 marchewki
    pietruszka
    mały seler
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 kromki chleba + oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę i przykryć. Dusić ok. 15 minut aż cebula będzie miękka.
  • 2. W garnku zagotować 1/2 l bulionu warzywnego, dodać ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler, gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Cebulę dodać do ugotowanych warzyw i zmiksować na gładki krem. Do całości dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Całość doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem.
  • 4. Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron. Zupę rozlać do miseczek, podawać z grzankami i startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować