Kręciołkowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sakiewki:
Kurczaka kroimy w małe kawałki, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i wrzucamy do niej kurczaka. Zostawiamy na 20 minut w lodówce, następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju, studzimy. Mozzarellę kroimy w małe kawałki. Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraty, na środkach układamy ser, kurczaka i sklejamy rożki. Gotowe posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C na tak długo, aż będą miały złoty kolor.
2.Pozostałą marynatę wlewamy na patelnię, na której smażył się kurczak, podlewamy małą ilością wody i redukujemy procenty z wina. Boczek kroimy na długie plastry, marynujemy w oliwie z oliwek z papryką, solą i pieprzem, obkręcamy nim wykałaczki do szaszłyków. Pieczemy ok 20 minut w 200*C na złoty kolor.
3.Cebulkę obieramy, kroimy w krążki, smażymy na oleju. Dodajemy cukier, sól, pieprz, podlewamy wodą i mieszamy, aż się skarmelizuje. Sosem podlewamy sakiewki. PYCHOTKA
Komentarze