Kręciołkowy kurczak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam ciasto francuskie, dlatego postanowiłam dodać do niego kurczaka w ulubionej marynacie.

  • 60 min

Składniki:

  • Sakiewki:
    ciasto francuskie
    opakowanie sera mozzarella
    pierś z kurczaka
    zioła prowansalskie

    Marynata:
    1/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
    ok 4 łyżki musztardy sarepskiej
    ok 6 łyżek keczupu
    odrobina ostrej papryki
    sól, pieprz

    Kręciołki:
    boczek wędzony
    papryka słodka
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek

    Cebulka karmelizowana:
    2 cebule
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Sakiewki

Kręciołkowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sakiewki:
    Kurczaka kroimy w małe kawałki, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i wrzucamy do niej kurczaka. Zostawiamy na 20 minut w lodówce, następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju, studzimy. Mozzarellę kroimy w małe kawałki. Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraty, na środkach układamy ser, kurczaka i sklejamy rożki. Gotowe posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C na tak długo, aż będą miały złoty kolor.
  • 2. Pozostałą marynatę wlewamy na patelnię, na której smażył się kurczak, podlewamy małą ilością wody i redukujemy procenty z wina. Boczek kroimy na długie plastry, marynujemy w oliwie z oliwek z papryką, solą i pieprzem, obkręcamy nim wykałaczki do szaszłyków. Pieczemy ok 20 minut w 200*C na złoty kolor.
  • 3. Cebulkę obieramy, kroimy w krążki, smażymy na oleju. Dodajemy cukier, sól, pieprz, podlewamy wodą i mieszamy, aż się skarmelizuje. Sosem podlewamy sakiewki. PYCHOTKA
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować