Krabiki z ciasta drożdżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i 100g mąki zrobić zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru, roztrzepane widelcem jajka, sól, rozpuszczone i ostudzone masło
oraz aromat cytrynowy. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do ponownego
wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2.Ciasto krótko zagnieść i rozwałkować. Wycinać ok. 10cm kółka. Na środek każdego nałożyć troszkę nadzienia (nie za dużo bo będzie potem trudno nacinać). Brzegi posmarować jajkiem z mlekiem. Złożyć na pół i zlepić. Z górnej części ciasta z dwóch stron naciąć czułka i podnieść je do góry.
Na końcu każdego umieścić po jednym czekoladowym chipsie.
Dół ponacinać.
3.Całość posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 15 minut.
Komentarze