Kotlety mielone na ostro w płatkach kukurydzianych

5 (172 ocen)

  • 40 min

Kotlety mielone z nutką ostrości panierowane inaczej, niż zwykle. Propozycja na obiad lub gorącą przystawkę. Polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego: wołowe i wieprzowe pół na pół
    1 średnia cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 malutkiej papryczki chilli
    1 bułka kajzerka
    1 jajko
    sól- do smaku
    do panierowania: płatki kukurydziane zwykłe
    do smażenia; olej rzepakowy lub masło klarowane
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Kotlety mielone na ostro w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone i dodatki 1. Do miski przekładamy mięso mielone.
    Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy. Mielimy w maszynce do mięsa, razem z czosnkiem, cebulą.
  • mięso mielone z papryką chilli 2. Dodajemy jajko, do smaku sól.
    Papryczkę, po usunięciu nasion drobno kroimy, dodajemy do mięsa.
    Mieszamy razem na gładką masę
  • panierowanie mielonych w płatkach kukurydzianych 3. Moczymy dłonie w zimnej wodzie i formujemy niewielkie podłużne kotleciki.
    Płatki kukurydziane rozdrabniamy. Albo je zgniatamy ręką lub przy pomocy wałka.
    Panierujemy kotleciki z obu stron. Przygniatając płatki do masy mięsnej.
  • smażenie mielonych w płatkach na tłuszczu 4. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy kotleciki z obu stron na złoto, na niewielkim ogniu, aby ich nie przypalić.
  • kotlety mielone z chilli panierowane w płatkach kukurydzianych 5. Kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, a następnie porcjujemy na talerze.
  • kotlety mielone na ostro w płatkach kukurydzianych 6. Kotlety podajemy na gorąco jako danie obiadowe z ziemniakami, surówką dowolną.
    A drugi sposób, to gorąca przystawka, np z pomidorami i pieczywem.
  • kotlety mielone na ostro w płatkach kukurydzianych 7. Smacznego :)

Porady

Zamiast ostrej papryczki możemy użyć łagodniejszej. Albo nie dodawać jej do masy mięsnej tylko paprykę w proszku- wsypać do płatków. Kotlety są smaczne także na zimno na kanapkę. Ja czasem mięso surowe wołowe zastępuję ugotowanym, np z rosołu. I mieszam z surowym wieprzowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować