Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i posiada wiele witamin i pozytywnych właściwości dla naszego organizmu.Polecam,więc przygotować takie pyszne i zdrowe kotleciki.Kotleciki są bardzo syte,możemy je przygotować na bezmięsny obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 jajko
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka suszonego koperku
    kilka łyżek bułki tartej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa na kotlety. 1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,dokładnie osączamy na sicie,następnie przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu.Studzimy.
    Warzywa obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy,studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Do kaszy dajemy warzywa,koperek,wbijamy jajko,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.
  • Formowanie. 2. Z masy formujemy okrągłe kotleciki i otaczamy w bułce tartej.
  • Kotleciki. 3. Uformowane kotleciki wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.
  • Smażenie. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
  • Gotowe. 5. Usmażone kotleciki osączmy na papierowym ręczniku i podajemy.

Porady

Z przepisu wyszło mi 6 kotlecików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować