Kopytka z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KOPYTKA:ziemniaki zmielić,dodać jajka, keczup,mąkę dopraić solą.Wyrobić masę tak aby nie przyklejała się do rąk.W razie potrzeby dodać więcej mąki.Z ciasta uformować cienkie wałeczki i pokroić na małe kawałeczki.Włożyć na wrzątek z dodatkiem soli i łyżki oleju.Gotować do momentu aż wypłyną na wierzch.
2.GULASZ:Mięso pokroić na kawałki,doprawić solą , pieprzem i papryką-usmażyć na oleju.Do mięsa dodać cebulkę,marchew- pokrojone w kosteczkę, i posiekany czosnek.Smażyć kilka minut.Następnie wrzucić do gulaszu pokrojonego pora,pokrojona w kosteczkę paprykę,natke pietruszki i poszatkowaną pekinkę,podlać wodą dodać przyprawy,keczup i dusić do miękkości.Na koniec zrobić zasmażkę z kilku łyżek oleju i 1 łyżki mąki,dodać do gulaszu-zagotować.
3.Gdy gulasz będzie gotowy,wrzucić do niego kopytka i wszystko razem wymieszać.
Komentarze