Kopytka z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka: Ziemniaki ugotować gdy wystygną zmielić w maszynce. Połączyć z mąką, jajkiem i solą. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej zrobić dość cienki wałek. Kroić ukośnie na zgrabne kluseczki. Gotować w posolonym wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia.
2.Gulasz: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w równą kostkę. Kawałki obtoczyć w mące i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso wyciągnąć z patelni i przełożyć do rondelka. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojone w kostkę cebule i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotowe włożyć do mięsa. Całość podlać wodą, tylko do przykrycia mięsa, dodać przyprawy oraz pokrojoną w krótkie paseczki paprykę, dusić aż mięso będzie miękkie ok. 60 – 90 minut. Pod koniec dodać przecier oraz śmietanę rozmieszaną z 3 -4 łyżkami mąki i ¼ szklanki zimnej wody. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia. Podawać z ugotowanymi wcześniej kopytkami.
Komentarze