Kopytka z gulaszem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Podane w nieco inny sposób.

  • 50 min

Składniki:

  • Kopytka:
    60 dag ziemniaków
    ¾ szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    Szczypta soli

    Gulasz:
    500g mięsa z łopatki
    1 cebula
    1 mała papryka
    2 ząbki czosnku
    Kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
    3 łyżki śmietany do zup 18%
    Mąka do obtoczenia mięsa + 3 – 4 łyżki do zagęszczenia sosu
    Masło klarowane lub olej do smażenia
    Przyprawy:
    Liść laurowy, ziele angielskie, papryka w proszku słodka i ostra, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka: Ziemniaki ugotować gdy wystygną zmielić w maszynce. Połączyć z mąką, jajkiem i solą. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej zrobić dość cienki wałek. Kroić ukośnie na zgrabne kluseczki. Gotować w posolonym wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia.
  • 2. Gulasz: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w równą kostkę. Kawałki obtoczyć w mące i zrumienić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso wyciągnąć z patelni i przełożyć do rondelka. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojone w kostkę cebule i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotowe włożyć do mięsa. Całość podlać wodą, tylko do przykrycia mięsa, dodać przyprawy oraz pokrojoną w krótkie paseczki paprykę, dusić aż mięso będzie miękkie ok. 60 – 90 minut. Pod koniec dodać przecier oraz śmietanę rozmieszaną z 3 -4 łyżkami mąki i ¼ szklanki zimnej wody. Całość ponownie doprowadzić do wrzenia. Podawać z ugotowanymi wcześniej kopytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować