Mam 23 lata. W czasie wakacji pracowałam w barze na Majorce. Teraz uczę się w EuropejskiejSzkole Nowych Technologii i Turystyki w Dębicy. Mamy też zajęcia z gotowania.
Składniki:
Ciasto:
● 1 kg mąki
● 2 margaryny
● 10 dag drożdży
● proszek do pieczenia
● 4 jajka
● 1/2 szkl. mleka
● 5 łyżek kwaśnej śmietany
● 10 dag cukru
Marmolada:
● 1 kg jabłek
● 1/2 kg cukru kryształu
● 1/2 szkl. octu
Kopytka drożdżowo-kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej przygotowujemy
marmoladę. Jabłka obieramy
i kroimy w ósemki. Dodajemy
cukier i ocet. Mieszamy
i pozostawiamy na 12 godzin.
Jabłka smażymy najpierw pod
przykryciem, aż się rozpadną,
a później 4 godziny bez przykrycia.
Gdy marmolada zgęstnieje
i ściemnieje, wkładamy do słoików
i zakręcamy.
2.Mleko lekko podgrzewamy.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy
drożdże, 5 łyżek cukru i 2 łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Margaryny mieszamy z mąką,
dodajemy drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiamy
gęste ciasto, pozostawiamy
chwilę do wyrośnięcia.
3.Gdy ciasto podwoi objętość,
rozwałkowujemy je i wykrawamy
paski szer. 10 cm. Smarujemy
marmoladą, zwijamy w rulonik
i kroimy jak kopytka.
Układamy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i pieczemy
40 minut w temp. 180 °C.
Komentarze