kopciuszek

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciasto jest bardzo smaczne i dlatego chcę aby inni też mieli okazję spróbować dość szybko się go robi a efekt palce lizać

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny
    6 jaj;
    1 szklanka cukru kryształu;
    1 szklanka mąki tortowej;
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
    1 cukier waniliowy
    Biszkopt z makiem:
    6 jaj;
    1 szklanka cukru kryształu;
    1 szklanka mąki tortowej;
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki suchego maku
    Masa budyniowa:
    Składniki:
    1/2 l mleka;
    1 budyń waniliowy bez cukru;
    1/2 szklanki cukru kryształu;
    1 kostka masła;
    Masa śmietanowa:
    Składniki:
    1/2 l śmietany kremówki;
    1 galaretka czerwona;
    1-2 łyżki cukru pudru;
    polewa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kopciuszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać. Kiedy w pianie cukier nie będzie wyczuwalny, to dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-180C ok. 30-40 minut.
    Biszkopt z makiem:
    Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku.
    Wykonanie:
    Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń
    Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką.
    Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować