Kolorowy sernik

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uczę się w technikum gastronomicznym i bardzo lubię kucharzyć.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 6 jajek
    ● 6 łyżek mąki
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 2 łyżki kakao
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 op. kisielu
    Masa twarogowa:
    ● 1,6 kg twarogu
    ● 8 jajek
    ● 1,5 szkl. cukru pudru
    ● 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy
    z cukrem, stopniowo dodajemy
    żółtka. Delikatnie mieszamy
    z mąką przesianą z proszkiem.
    Ciasto dzielimy na 2
    równe części. Jedną mieszamy
    z kisielami, drugą z kakao. Rozwałkowujemy. W dwóch
    blachach (25x32 cm) pieczemy
    2 placki. Studzimy. Placki
    układamy jeden na drugim
    i kroimy w paski szerokości
    ok. 2 cm. Spód blachy wykładamy
    na przemian paskami
    ciemnymi i jasnymi.
  • 2. Masa twarogowa: twaróg
    dwukrotnie mielimy. Żółtka
    ucieramy z cukrem pudrem.
    Nie przyrywając ucierania,
    dodajemy po łyżce twarogu.
    Delikatnie mieszamy z mąką
    ziemniaczaną. Białka ubijamy
    i delikatnie mieszamy z masą
    twarogową.
  • 3. Połowę masy wylewamy
    na ciasto. Na masie na przemian
    układamy pozostałe paski
    ciasta. Wylewamy resztę
    masy twarogowej. Sernik pieczemy
    w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C,
    aż wierzch się zezłoci.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować