Kolorowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubijamy
z cukrem, stopniowo dodajemy
żółtka. Delikatnie mieszamy
z mąką przesianą z proszkiem.
Ciasto dzielimy na 2
równe części. Jedną mieszamy
z kisielami, drugą z kakao. Rozwałkowujemy. W dwóch
blachach (25x32 cm) pieczemy
2 placki. Studzimy. Placki
układamy jeden na drugim
i kroimy w paski szerokości
ok. 2 cm. Spód blachy wykładamy
na przemian paskami
ciemnymi i jasnymi.
2.Masa twarogowa: twaróg
dwukrotnie mielimy. Żółtka
ucieramy z cukrem pudrem.
Nie przyrywając ucierania,
dodajemy po łyżce twarogu.
Delikatnie mieszamy z mąką
ziemniaczaną. Białka ubijamy
i delikatnie mieszamy z masą
twarogową.
3.Połowę masy wylewamy
na ciasto. Na masie na przemian
układamy pozostałe paski
ciasta. Wylewamy resztę
masy twarogowej. Sernik pieczemy
w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C,
aż wierzch się zezłoci.
Komentarze