Kolorowy sernik

5 (141 ocen)

Bardzo lubię serniki, jednak zwykle nie mam aż tak dużo cierpliwości do nich. Poniższy przepis jest prosty i przyjemny, a ciasto zawsze się udaje i jest po prostu rewelacyjne. Oryginalny przepis pochodzi z książki 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI - ja trochę go uprościłam.

Składniki:

  • Ciasto
    1/2 kg mąki
    1 kostka margaryny
    1 cukier waniliowy
    25 dag cukru pudru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 żółtek
    3 łyżki kwaśnej śmietany

    Ser
    1 kg zmielonego sera
    20 dag cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    8 białek

    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery

Kolorowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem lub 2 widelcami. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać do mąki, dodać śmietanę. Lekko zarobić ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej części dodać 3 łyżki kakao, wyrobić, dwie części pozostawić jasne.
  • 3. Zmielony ser utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywno i lekko wymieszać z resztą składników. Połączyć ze serem.
  • 4. Blaszkę o wymiarach około 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę - ciasto białe, następnie 1/2 sera, a niego ciasto ciemne, później reszta sera i na koniec ciasto jasne.
    Piec 200 stopni C prze 50-60 minut.
    Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować