Kolorowy chleb warzywny

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nie ma nic piękniejszego na świecie niż upieczenie własnego bochenka chleba. A jeżeli dodatkowo jest pyszny, zdrowy, pachnący, to czego chcieć więcej...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BOCHENEK ZIELONY:
    200g szpinaku
    360g mąki pszennej chlebowej (np. 300g pszennej i 60g pszennej razowej)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    pół łyżeczki soli
    15g świeżych drożdży
    60ml ciepłej wody
    pół łyżeczki cukru

    BOCHENEK CZERWONY:
    pół papryki czerwonej
    360g mąki pszennej chlebowej (np. 300g pszennej i 60g pszennej razowej)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    pół łyżeczki soli
    15g świeżych drożdży
    100ml ciepłej wody
    pół łyżeczki cukru
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    pół łyżeczki papryki ostrej

    BOCHENEK ŻÓŁTY
    200g puree z dynii
    pół łyżeczki kurkumy
    360g mąki pszennej chlebowej (np. 300g pszennej i 60g pszennej razowej)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    pół łyżeczki soli
    15g świeżych drożdży
    70ml ciepłej wody
    pół łyżeczki cukru

    nasiona słonecznika, dynii, sienienia lnianego, sezamu itp. do posypania chleba
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Kolorowy chleb warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb kolorowy - przygotowanie 1. Szpinak zmielić w blenderze.
    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Ostawić na chwilę aż zacznie "pracować".
    Następnie wszystkie składniki połączyć i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 1h do wyrośnięcia.
  • chleb kolorowy - przygotowanie 2. Paprykę zmielić w blenderze. Jak powyżej, dodać ją do drożdży, przypraw i mąki, wyrobić ciasto.
  • chleb kolorowy - przygotowanie 3. Zagnieść ciasto ze składników żółtego ciasta.
  • chleb kolorowy - przygotowanie 4. Po wyrośnięciu ciasta, uformować trzy jednakowe kawałki.
  • chleb kolorowy - przygotowanie 5. Górne części ciast połączyć i zapleść warkocz, łącząc ich końce. Nakryć ściereczką, odstawić na dodatkowe 20-30 minut do podrośnięcia.
    Po tym czasie posmarować chleb wodą i posypać dowolnymi ziarnami.
  • 6. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C i piec 30 minut.
    Studzić na kratce.

Porady

W trakcie zagniatania wodę dodajemy stopniowo, możemy potrzebować jej więcej lub mniej niż podałam w przepisie, zależy to od soczystości posiadanych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Papryka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować