Kolorowa lodowa szklaneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lody o smaku mango
Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier i mieszamy.Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia.Mango tniemy w kostkę wkładamy do blendera po skończeniu powinien mieć konsystencje musu.W osobnej miseczce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko oraz mus z mango.Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musimy ciągle ją mieszać.Teraz odstawiamy całość na bok w celu ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuszek, trzeba garnek czymś przykryć (folia, pokrywka itp). Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.Gdy składniki połączą się w całość, wkładamy masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 6-7 h.
2.Lody malinowe
Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier i mieszamy.Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia.Maliny wkładamy do blendera po skończeniu powinny mieć konsystencje musu.W osobnej miseczce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko oraz mus z malin.Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musimy ciągle ją mieszać.Teraz odstawiamy całość na bok w celu ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuszek, trzeba garnek czymś przykryć (folia, pokrywka itp). Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.Gdy składniki połączą się w całość, wkładamy masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 6-7 h.
3.Lody truskawkowe
Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier i mieszamy.Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia.Truskawki tniemy na pół wkładamy do blendera po skończeniu powinny mieć konsystencje musu.W osobnej miseczce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko oraz mus z truskawek.Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musimy ciągle ją mieszać.Teraz odstawiamy całość na bok w celu ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuszek, trzeba garnek czymś przykryć (folia, pokrywka itp). Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.Gdy składniki połączą się w całość, wkładamy masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 6-7 h.
4.Lody o smaku kiwi
Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier i mieszamy.Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia.Kiwi tniemy w kostkę wkładamy do blendera po skończeniu powinno mieć konsystencje musu.W osobnej miseczce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko oraz mus z kiwi.Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musimy ciągle ją mieszać.Teraz odstawiamy całość na bok w celu ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuszek, trzeba garnek czymś przykryć (folia, pokrywka itp). Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.Gdy składniki połączą się w całość, wkładamy masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 6-7 h.
5.Lody jagodowe
Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier i mieszamy.Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia.Jagody wkładamy do blendera po skończeniu powinny mieć konsystencje musu.W osobnej miseczce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko oraz mus z jagód.Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musimy ciągle ją mieszać.Teraz odstawiamy całość na bok w celu ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuszek, trzeba garnek czymś przykryć (folia, pokrywka itp). Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.Gdy składniki połączą się w całość, wkładamy masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 6-7 h.
6.Lody bananowe
Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego cukier i mieszamy.Po zagotowaniu zdejmujemy mleko z ognia.Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, wkładamy do blendera po skończeniu powinny mieć konsystencje musu.W osobnej miseczce ubijamy żółtka i stopniowo dodajemy mleko oraz mus z bananów.Całość przelewamy do garnka i podgrzewamy na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musimy ciągle ją mieszać.Teraz odstawiamy całość na bok w celu ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuszek, trzeba garnek czymś przykryć (folia, pokrywka itp). Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.Gdy składniki połączą się w całość, wkładamy masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przekładamy do zamrażalnika na około 6-7 h.
7.Po schłodzeniu wszystkich smaków lodów nałóż po gałce każdego smaku do szklanki i udekoruj dowolnymi owocami.
Komentarze