Wyśmienity letni sernik z pysznymi truskawkami co gwarantuje ,że Twoje dziecko również je zje.
2 godz. 10 min
Składniki:
Biszkopt:
-2 łyżki mąki
-2 jaja
-1/2 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy 8g (ja użyłam Dr. Oetkera)
-2 łyżki wody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 15g
-1 łyżka soku z cytryny
- 50 g gorzkiej czekolady
Masa sernikowa:
-1 sernik na zimno (ja wzięłam Dr. Oetkera
-500 ml mleka schłodzonego
-2 serki homogenizowane waniliowe po 150g
-2 barwniki spożywcze zielone np.Dr Oetkera
Do dekoracji:
-500 g truskawek
Sernik "truskawki na grządce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 24 cm wsmarować tłuszczem obsypać mąką.Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy, wodę oraz sok z cytryny.Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach.Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia ,delikatnie mieszając łyżką.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ,wystudzić i dodać do ciasta.Delikatnie wymieszać łyżką i przelać do przygotowanej wcześniej foremki.
2.Piec około 45 minut.Piekarnik gazowy temp. 180 stopni( nie powinien być podgrzany).Piekarnik elektryczny temp. 180 stopni (powinien być podgrzany).Upieczony blat wyjąć z formy i wystudzić.Jeśli biszkopt wyrośnie zbyt wysoko należy go wyrównać ścinając nożem.Foremkę wymyć i ułożyć w niej ponownie wystudzony blat.
3.Sernik na zimno z mlekiem i serkami homogenizowanymi przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Dodać dwie tubki zielonego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać.Masę sernikową wyłożyć na wcześniej przygotowany blat , wyrównać łyżką i włożyć do lodówki na ok.godzinę do schłodzenia.
4.Truskawki umyć ,osuszyć i dekorować nimi sernik bezpośrednio przed podaniem.
Porady
Truskawki można zastąpić malinami lub owocami leśnymi w tedy oczywiście zmieni się nazwa.
Komentarze