Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Takie połączenie składników w tym biszkopcie okazało się świetnym pomysłem, gdyż wyszedł rewelacyjny. Z dekoracją dostosowaną do okazji jest on idealnym, wysokim i bardzo smacznym tortem - u mnie nim właśnie był :)Zrobiłam go na urodziny Synka, który się nim zajadał :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:
    BISZKOPT:
    8 jajek
    1 1/3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru białego
    ¾ szklanki wiórek kokosowych (u mnie pomarańczowe)
    kilka kropli aromatu migdałowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczka octu
    szczypta soli
    MASA MASCARPONE
    250 g serka mascarpone
    450 g serka homogenizowanego waniliowego
    1 granat
    MASA KOKOSOWA
    330 ml śmietanki 30%
    20 g Śnieżki
    100 g białej czekolady
    60 g wafelka kokosowego w polewie czekoladowej (lub białej)
    20 g wiórek kokosowych (u mnie zielone)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosowe ciasto z masą mascarpone i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  • 2. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy wiórki kokosowe, aromat, mąkę i delikatnie mieszamy.
  • 3. Na końcu dodajemy olej i również mieszamy delikatnie.
  • 4. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem).
  • 5. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, następnie dzielimy go na 3 części (przekrawamy wzdłuż).
  • 6. MASA MASCARPONE: Serki mieszamy delikatnie a dokładnie razem.
  • 7. MASA KOKOSOWA: Śmietankę ubijamy mikserem z 1 łyżką cukru i Śnieżką.
  • 8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, studzimy, wlewamy do śmietanki i ponownie ubijamy.
  • 9. Wafelki kruszymy, dodajemy do śmietanki i delikatnie mieszamy.
  • 10. Spód biszkoptu smarujemy masą mascarpone, wykładamy na nią pestki granata.
  • 11. Następnie nakładamy biszkopt, smarujemy masą kokosową, przykrywamy biszkoptem.
  • 12. Wierzch dekorujemy w dowolny sposób, np. polewą czekoladową i posypując wiórkami kokosowymi.

Porady

Dekoracja tortu wykonana jest z białej i barwionej na czerwono i żółto cukrowej masy plastycznej. Koła autka z ciastek Oreo, trójka zrobiona wykałaczką zamoczoną w rozpuszczonej czekoladzie. Autko jest dziełem mojego męża :)))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować