Knedle z twarogiem

0 (0 ocen)

bardzo je lubię z masełkiem i bułką tartą, moi chłopcy ze śmietaną i cukrem

Składniki:

  • na nadzienie:

    250 g twarogu w kostce
    cukier

    na ciasto:

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    mąka zwykła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Dania główne

Knedle z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg podusić i doprawić do smaku cukrem, uformować kulki
  • knedle z twarogiem 2. Ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić do wystygnięcia, zmielić.
    Wyłożyć równo w misce, farsz podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i rozdzielić na 3 pozostałe. Do pustej części wsypać na 3/4 wysokości mąkę ziemniaczaną, następnie uzupełnić mąką zwykłą. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na tyle części ile jest kulek. ( u mnie było 16 ). Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i formować kule. Wrzucać na wrzącą lekko osoloną wodę i gotować po wypłynięciu ok. 3 -4 minuty na mniejszym ogniu. Podawać z bułką tartą smażoną na maśle lub ze śmietaną i cukrem.

Porady

Żeby ciasto się nie lepiło do rąk należy ręce zmoczyć w zimnej wodzie. Deskę na której kładziemy uformowane knedle też.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować