Klopsiki w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki: Do miseczki wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i zalewamy połową szklanki gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Namoczoną bułkę dodajemy do mięsa i mieszamy. Dodajemy jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy 1 łyżkę tartej bułki i ponownie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 30 minut.
2.Sos: Grzyby płuczemy i zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody. Odstawiamy na 2-3 godziny. Namoczone grzyby odciskamy z wody. Grzyby drobniutko kroimy. Wodę przecedzamy przez gazę lub ściereczkę, uzupełniamy objętość do 500 ml i wkładamy do niej grzyby. Lekko solimy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w 150 ml zimnej wody i wlewamy do grzybów. Zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Do sosu wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
3.Klopsiki podajemy polane sosem grzybowym z ugotowaną oddzielnie kaszą jęczmienną, kluskami lub ziemniakami.
Porady
Sos można również podać np. z kluskami lub plackami ziemniaczanymi jako samodzielne danie.
Komentarze