Klopsiki po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kosteczkę a cebulę posiekaj. Fasolkę i kukurydzę osącz, przepłukaj wodą. Połącz z mięsem mielonym razem z jajkiem, żółtym serem i natką pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę dodając partiami bułkę tartą. Z masy formuj klopsiki i włóż na godzinę do lodówki.
2.Przygotuj sos: na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim posiekany czosnek. Dodaj drobno pokrojone pomidory i duś ok.15 minut. Na koniec dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
3.Do gorącego bulionu wrzucaj partiami klopsiki i gotuj ok.8-10 minut.Wybierz łyżką cedzakową i podawaj z pomidorowym sosem i ryżem.
Komentarze