Klopsiki po meksykańsku

4.5 (163 ocen)

Smaczne i nieskomplikowane danie. Ciekawa odmiana tradycyjnych klopsów.

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z indyka
    2 łyżki startego żółtego sera
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    50 g kukurydzy
    100g czerwonej fasoli
    puszka całych pomidorów
    zioła prowansalskie
    1l.bulionu
    sól, pieprz
    łyżka oleju



Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki wymieszaj 1. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kosteczkę a cebulę posiekaj. Fasolkę i kukurydzę osącz, przepłukaj wodą. Połącz z mięsem mielonym razem z jajkiem, żółtym serem i natką pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie na jednolitą masę dodając partiami bułkę tartą. Z masy formuj klopsiki i włóż na godzinę do lodówki.
  • sos pomidorowy 2. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim posiekany czosnek. Dodaj drobno pokrojone pomidory i duś ok.15 minut. Na koniec dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • klopsy przed gotowaniem 3. Do gorącego bulionu wrzucaj partiami klopsiki i gotuj ok.8-10 minut.Wybierz łyżką cedzakową i podawaj z pomidorowym sosem i ryżem.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować