Kładzione kluchy z boczkiem

4.46 (176 ocen)

  • 20 min

Przysmak dzieciństwa, któremu nie powinno się pozwolić zniknąć z naszych stołów.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1 jajko
    1/2 szklanki wody
    1 cebula
    10 dag boczku wędzonego
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (176 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kładzione kluchy z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajko, wodę i szczyptę soli wymieszać aż powstanie jednolita masa. W średniej wielkości garnku zagotować lekko posoloną wodę. Na wrzątek wykładać łyżeczką (lub zlewać i urywać łyżeczką) masę i gotować do ich wypłynięcia.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni do zrumienienia. Na patelnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Kluseczki podawać z boczkiem, posypane natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Porady

Z podanych składników wychodzą 2 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować