Ciasto Kilimandżaro

  • wyświetlono: 6851 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Niedawno zobaczyłam w sklepie gotowca w pudełku do przygotowania w domu. Od razu wiedziałam że zrobię zdrowszą, domową wersję tego efektownego ciasta :) Ciacho tylko wygląda na skomplikowane, ale jest łatwe w przygotowaniu :) Polecam wielbicielom ciast z dużą ilością kremów :)

_Dagmara Wasinska
  • 90min

Składniki

Ciasto:
150 g masła
1 szklanka cukru
1,5 łyżki kakao extra ciemne
1/3 szklanki wody
1 i 2/3 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Krem:
1 szklanka śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kilimandżaro

  • Kilimandżaro1. Ciasto: Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnuszku do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem i obsypanymi bułką tartą. Masa jest dość gęsta, dlatego przy wylewaniu rozprowadzamy ją bardziej na boki a na środku robimy mały dołek, dlatego aby nie urosła zbyt duża górka. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Zimne ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy na dwa blaty przy czym dół powinien mieć 2/3 wysokości a góra 1/3.
  • Kilimandżaro2. Górny blat przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki a każdą ćwiartkę na 3 części otrzymując w ten sposób 12 trójkącików. Jeśli w środku się troszkę pokruszy to nie szkodzi - zostanie zakryte dekoracją.
  • Kilimandżaro3. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie razem miksujemy. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Dwie połówki odkładamy a resztę kroimy w kostkę, dodajemy do kremu i mieszamy szpatułką.
    Na dolny blat ciasta wykładamy krem tworząc kopułę i zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
  • Kilimandżaro4. Na kremie, na około układamy trójkąciki z ciasta zostawiając między nimi przerwy, aby widać było krem i lekko dociskamy. Środek ciasta posypujemy cukrem pudrem a na wierzchu układamy odłożone dwie połówki brzoskwini pokrojone z plasterki. Smacznego :)

Porady

Zamiast brzoskwiń można użyć np. owoców sezonowych: truskawek, jagód, malin itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatozimatortDeserdla dzieciSzybkie ciastoowocewiosnakakaopodwieczorekciasto z owocamiprzyjęcieciasto czekoladowemascarponesmietankadla gościPoczęstunekproste ciastoefektowne ciastokrem z mascarponeKilimandżaroprzepis_miesiąca1000krem na śmietanie

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO KILIMANDŻARO W WERSJI LIGHT

Dodane przez: monikaT83

CIASTO KILIMANDŻARO W WERSJI LIGHT

No i stało się:) 1000-ny przepis...

Pyszne ciasto Kilimandżaro z jabłkami-idealne na każdą okazje

Dodane przez: katrinaM24

Pyszne ciasto Kilimandżaro z jabłkami-idealne...

Składa się ono z kakaowego, mięciutkiego...

Kilimandżaro

Dodane przez: jusia325

Kilimandżaro

Pyszne, lekkie ciasto dzięki biszkoptowi...

kilimanżaro

Dodane przez: mariosylwia

Kilimandżaro

:-) gorąco polecam (-:

Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

Dodane przez: zzewa

Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

Pyszne ciasto na każdą okazję -...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE