Ciasto Kilimandżaro

4.47 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Niedawno zobaczyłam w sklepie gotowca w pudełku do przygotowania w domu. Od razu wiedziałam że zrobię zdrowszą, domową wersję tego efektownego ciasta :) Ciacho tylko wygląda na skomplikowane, ale jest łatwe w przygotowaniu :) Polecam wielbicielom ciast z dużą ilością kremów :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g masła
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżki kakao extra ciemne
    1/3 szklanki wody
    1 i 2/3 szklanki mąki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka

    Krem:
    1 szklanka śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kilimandżaro 1. Ciasto: Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnuszku do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem i obsypanymi bułką tartą. Masa jest dość gęsta, dlatego przy wylewaniu rozprowadzamy ją bardziej na boki a na środku robimy mały dołek, dlatego aby nie urosła zbyt duża górka. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Zimne ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy na dwa blaty przy czym dół powinien mieć 2/3 wysokości a góra 1/3.
  • Kilimandżaro 2. Górny blat przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki a każdą ćwiartkę na 3 części otrzymując w ten sposób 12 trójkącików. Jeśli w środku się troszkę pokruszy to nie szkodzi - zostanie zakryte dekoracją.
  • Kilimandżaro 3. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie razem miksujemy. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Dwie połówki odkładamy a resztę kroimy w kostkę, dodajemy do kremu i mieszamy szpatułką.
    Na dolny blat ciasta wykładamy krem tworząc kopułę i zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
  • Kilimandżaro 4. Na kremie, na około układamy trójkąciki z ciasta zostawiając między nimi przerwy, aby widać było krem i lekko dociskamy. Środek ciasta posypujemy cukrem pudrem a na wierzchu układamy odłożone dwie połówki brzoskwini pokrojone z plasterki. Smacznego :)

Porady

Zamiast brzoskwiń można użyć np. owoców sezonowych: truskawek, jagód, malin itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mascarpone Owoce Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować