Ciasto Kilimandżaro

3.5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciemne ciasto z masą jabłkową i kremem cytrynowym, smakuje rewelacyjnie. Ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    3 galaretki agrestowe

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    galaretka cytrynowa

    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą solą na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką, wylewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Studzimy i kroimy na pół.
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i smażymy około 8 minut. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę( proszek), dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Tężejącą masę jabłkową wykładamy na jeden blat biszkopta i wstawiamy do lodówki aby masa całkowicie stężała. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.Masę śmietanową wykładamy na stężałą masę jabłkową i przykrywamy drugim biszkoptem. Śmietanę podgrzewamy ( nie wolno jej zagotować), dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście i odstawiamy do wystygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Jabłka Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować