Ciasto kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą solą na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką, wylewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Studzimy i kroimy na pół.
2.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i smażymy około 8 minut. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę( proszek), dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Tężejącą masę jabłkową wykładamy na jeden blat biszkopta i wstawiamy do lodówki aby masa całkowicie stężała. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia.
3.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.Masę śmietanową wykładamy na stężałą masę jabłkową i przykrywamy drugim biszkoptem. Śmietanę podgrzewamy ( nie wolno jej zagotować), dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście i odstawiamy do wystygnięcia
Komentarze