Wykwintne, smaczne nadzienie sprawia, że danie świetnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie lub na świątecznym przyjęciu.
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 duża gruszka
150g sera pleśniowego
6 śliwek suszonych
łyżeczka soku z cytryny
jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól, pieprz
Kieszonki drobiowe z gruszką, serem pleśniowym i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić błonek. W środku za pomocą ostrego noża zrobić głęboki otwór, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę razem z serem pleśniowym i śliwką. Pokrojoną gruszkę skropić sokiem z cytryny i wymieszać z pozostałymi składnikami.
2.Do środka piersi kurczaka wciskać przygotowane nadzienie. Otwór spiąć wykałaczkami. Mięso panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Krótko usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na którym się smażyły i przełożyć mięsne kieszonki. Zapiekać jeszcze ok.30 minut w 180 st. Po upieczeniu wyciągnąć wykałaczki. Podawać np.z ziemniakami, ryżem i ulubioną surówką.
Komentarze