Kieszonki drobiowe z gruszką, serem pleśniowym i suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wykwintne, smaczne nadzienie sprawia, że danie świetnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie lub na świątecznym przyjęciu.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
    1 duża gruszka
    150g sera pleśniowego
    6 śliwek suszonych
    łyżeczka soku z cytryny
    jajko i bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Kieszonki drobiowe z gruszką, serem pleśniowym i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić błonek. W środku za pomocą ostrego noża zrobić głęboki otwór, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę razem z serem pleśniowym i śliwką. Pokrojoną gruszkę skropić sokiem z cytryny i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • 2. Do środka piersi kurczaka wciskać przygotowane nadzienie. Otwór spiąć wykałaczkami. Mięso panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Krótko usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na którym się smażyły i przełożyć mięsne kieszonki. Zapiekać jeszcze ok.30 minut w 180 st. Po upieczeniu wyciągnąć wykałaczki. Podawać np.z ziemniakami, ryżem i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować