Kieszeń Ogrodnika

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa pracochłonna, ale za to efekt boski. Prezentuje się dobrze i świetnie smakuje. Przepis wpadł mi do głowy spontanicznie. Lubie eksperymenty w kuchni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 20 kieszonek
    - brokuł do ozdoby
    Na ciasto naleśnikowe:
    - 0,5 l mleka,
    - 1 jajko,
    - olej - ok. pol szklanki,
    - łyżeczka soli,
    - woda mineralna gazowana,
    - mąka tortowa,
    - 15 g proszku do pieczenia,
    - oregano, bazylia.

    Sos czosnkowy:
    - 400 g jogurtu naturalnego,
    - 4-5 dużych ząbków czosnku,
    - koperek świeży lub suszony,
    - trochę mleka,
    - szczypta soli.

    Farsz:
    - 1 por,
    - 500 g pieczarek,
    - 2 średnie pomidory,
    - 400 g żółtego sera w plastrach,
    - sól, pieprz ziołowy, curry, papryka słodka, pieprz czarny mielony.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kieszeń ogrodnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos czosnkowy. 1. Brokuł myjemy i gotujemy tak by był jędrny. Przygotowujemy sos czosnkowy. Cały jogurt przelewamy do miseczki. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy trochę mleka. Siekamy koperek oraz ścieramy na tarce ząbki czosnku. Dodajemy do jogurtu, odrobinę solimy, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  • Gotowe naleśniki 2. Robimy ciasto naleśnikowe. Mleko wlewamy do miski. Dodajemy jajko, olej, sól oraz bazylię i oregano (tak 1-2 duże łyżki). Miksujemy dodając proszku do pieczenia oraz po trochu mąki. Gdy ciasto zgęstnieje dolewamy wody gazowanej tak by miało rzadką, ale nie zbyt rzadką konsystencję.
    Smażymy naleśniki.
  • Składniki 3. Międzyczasie, smażąc naleśniki, kroimy drobno por i pieczarki. Na patelni rozpuszczamy trochę masła i dorzucamy skrojony por, który lekko należy osolić. Podsmażamy a następnie dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy wszystko słodką papryką, curry, pieprzem czarnym i ziołowym. Jeśli trzeba dosalamy i dodajemy jeszcze masła.
  • Czas zawijać 4. Naleśniki i pieczarki gotowe. Teraz plastry żółtego sera przekrawamy na poł, by powstały mniej więcej kwadraty. Oba pomidory kroimy w plastry.
  • Od środka 5. Na naleśnik kładziemy kwadrat sera, a na to łyżkę pieczarek i plaster pomidora. Przykrywamy całość drugim kwadratem sera.
  • Zapinamy kieszeń 6. Zawijamy najpierw boki, a górę i dół razem marszczymy i spinamy wykałaczką.
  • Gotowe 7. Przykryte folią aluminiową wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180') na 10-15 minut.
  • 8. Podajemy z zimnym brokułem i sosem czosnkowym.

Porady

Jeśli ktoś nie przepada za sosem czosnkowym może użyć sosu pomidorowego. Dodatkowo dla smakoszy sera można dołożyć plaster na kieszonkę zanim ja zapniemy wykałaczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować