Zupa ogrodnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do trzylitrowego garnka wlewamy wodę, wrzucamy skrzydełko i gotujemy około 15-20 min od zagotowania wody. Zdejmujemy szumowiny.
2.Następnie obieramy i kroimy ziemniaki, czyścimy marchew i również kroimy. Wrzucamy do wywaru, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i solimy. Wszystko razem gotujemy.
3.Cebulę drobno kroimy i podsmażamy doprawiając solą i pieprzem ziołowym oraz czarnym. Dodajemy do zupy i mieszamy.
4.Płuczemy botwinkę, natkę pietruszki, koperek i drobno kroimy, po czym dodajemy do zupy po ok. 10 min. botwinkę po kolejnych 10 min. natkę pietruszki i koperek. Wyciskamy czosnek przez praskę i gotujemy jeszcze 5 min. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
5.Zdejmujemy zupę z ognia i zabielamy zupę śmietaną. (najlepiej śmietanę zahartować, tj. do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru z zupy i mieszamy do połączenia, następnie powoli dodajemy rozrobioną śmietanę do zupy jednocześnie mieszając).
6.Jajka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Najlepiej aby zupa postała jeszcze około 15 min przed podaniem aby wszystkie smaki się "przegryzły".
Porady
Jeszcze lepiej zupa smakuje gdy razem z cebulką podsmażymy kurki i dodamy je do zupy.
Komentarze