Kiełbasa szynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mięsa kroimy w kostkę 1x1 cm., pozostałą część mielimy w maszynce na sitku o szerokości 8 mm.
2.Dodajemy zmieloną kolendrę, pieprz ziołowy , żelatynę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. W wodzie rozpuszczamy sól, pektosól oraz miód, dodajemy do mięsa. Wszystko wyrabiamy do momentu aż mięso stanie się kleiste.
3.Osłonki przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka minut żeby zmiękły. Osuszamy i wypełniamy mięsem dość ścisło, końce związujemy ścisło sznurkiem. Wstawiamy na 24 godziny do lodówki, kiełbasy przekładamy do garnka zalewamy zimną wodą. Parzymy w temperaturze 75 stopni przez około 1,5 godziny. Sparzoną kiełbasę wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia i wkładamy do lodówki żeby się mocno schłodziły.
Komentarze