100 g suszonych moreli
50 ml likieru morelowego
200 g masy marcepanowej
100 g orzechów ziemnych
100 g orzechów pistacjowych
150 g cukru
500 g mąki
15 g proszku do pieczenia
150 g masła
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
350 g serka śmietankowego (z wiaderka)
100 g kandyzowanych owoców
100 g masła (do posmarowania ciasta)
150 g cukru pudru
1.Morele kroimy na cztery części i moczymy w likierze. Orzechy siekamy.
Z mąki ,proszku do pieczenia ,tłuszczu ,cukru ,cukru waniliowego ,jajek i serka śmietankowego zagniatamy ciasto. Dodajemy morele ,orzechy ,kandyzowane owoce oraz pokrojoną masę marcepanową ,ponownie zagniatamy ,dokładnie mieszając składniki.
Formę na keks (duża) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 70 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W połowie pieczenia przykrywamy papierem wierzch ciasta.
Po upieczeniu keks delikatnie wyjmujemy z formy ,polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze