Keks serowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Soczysty ,delikatny w smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 100 g suszonych moreli
    50 ml likieru morelowego
    200 g masy marcepanowej
    100 g orzechów ziemnych
    100 g orzechów pistacjowych
    150 g cukru
    500 g mąki
    15 g proszku do pieczenia
    150 g masła
    opakowanie cukru waniliowego
    3 jajka
    350 g serka śmietankowego (z wiaderka)
    100 g kandyzowanych owoców
    100 g masła (do posmarowania ciasta)
    150 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele kroimy na cztery części i moczymy w likierze. Orzechy siekamy.
    Z mąki ,proszku do pieczenia ,tłuszczu ,cukru ,cukru waniliowego ,jajek i serka śmietankowego zagniatamy ciasto. Dodajemy morele ,orzechy ,kandyzowane owoce oraz pokrojoną masę marcepanową ,ponownie zagniatamy ,dokładnie mieszając składniki.
    Formę na keks (duża) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 70 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W połowie pieczenia przykrywamy papierem wierzch ciasta.
    Po upieczeniu keks delikatnie wyjmujemy z formy ,polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować