Keks z rumową nutą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię ciasta które mają dużo bakalii

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki + 1 łyżka
    250g masła
    200g cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    1/4 szklanki mleka
    50ml rumu
    400g dowolnych bakalii
    Dodatkowo:
    150g czekolady
    5 łyżek mleka
    100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks z rumową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
  • 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut). Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać. Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm. Piekłam w temperaturze 170C 70 minut.
  • 4. Polewa:
    Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa. Gotową polewą dekorujemy keks i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować