KEKS Z NUTĄ POMARAŃCZY

  • wyświetlono: 127 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczny, wilgotny z dużą ilością bakalii i nutą aromatu pomarańczowego keks. Najlepszy na święta i nie tylko. Długo zachowuje świeżość, więc można go upiec kilka dni przed podaniem. Keks pieczemy w jednej dużej keksówce 13x37 lub w dwóch małych.

IMG_20190816_115618
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki likieru pomarańczowego, brendy lub soku pomarańczowego
100 g moreli, pokrojonych na mniejsze kawałki
100g rodzynek
100g daktyli, pokrojonych na mniejsze kawałki
70g płatków migdałowych, lekko pokruszonych
skórka starta z 2 pomarańczy

300g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
4 duże jaja, w temperaturze pokojowej
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

KEKS Z NUTĄ POMARAŃCZY

  • namoczone bakalie1. Zimne składniki należy wcześniej wyjąć z lodówki tj. masło i jajka.
    Sok wraz z alkoholem lub sokiem wlać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo gorący odstawić z ognia i dodać wszystkie bakalie razem z otartą skórką pomarańczową. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę do napęcznienia.
  • keks z nutą pomarańczy2. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Keksówkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

    Do miski włożyć miękkie masło i ucierać na najwyższych obrotach przez 5 minut. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając . Dodawać po jednym jajku, cały czas porządnie ubjiając po każdym dodaniu. Masa może się zważyć, ale po dodaniu bakalii efekt się zminimalizuje.
  • keks z nutą pomarańczy3. Dodać wszystkie namoczone bakalie i cukier waniliowy, miksować na średnich obrotach miksera przez około 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować powoli do połączenia się składników.
  • keks z nutą pomarańczy4. Masę włożyć do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut do 60 minut aż patyczek będzie suchy. Należy sprawdzać wcześniej bo ciasto może być gotowe w różnym czasie, zależy od wielkości blaszki i ilości bakalii. Po upieczeniu ciasto ostudzić całkowicie. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Bakalie można zamieniać np. zamiast moreli-żurawina tylko muszą zgadzać się gramy. Keks możemy upiec kilka dni wcześniej trzymamy go wtedy pod przykryciem lub zawijamy we folię aluminiową. Sok pomarańczowy wyciskam z pomarańczy, z których ocieram skórki. Bakalie nie muszą wchłonąć całego soku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

daktylepomarańczarodzynkijajamasłosuszone morelelikier pomarańczowy

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto kefirowe z pomarańczą i nutą piernika

ciasto jest bardzo wilgotne, aromatyczne...

Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Dodane przez: jola19

Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Ciasto jest przepyszne.Polecam.

ciasto

Dodane przez: viki2903

Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą...

Ciasto orzechowe z kremem miodowym...

Babka majonezowa z nutą pomarańczy

Dodane przez: Kasia_S

Babka majonezowa z nutą pomarańczy

pozostaje długo wilgotna

Keks z bakaliami

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Keks z bakaliami

Przepyszny angielski keks z bakaliam....

Keks z suszonymi owocami

Dodane przez: rena123

Keks z suszonymi owocami

Do keksu zawsze dodaję różne bakalie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE