KEKS Z NUTĄ POMARAŃCZY

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny, wilgotny z dużą ilością bakalii i nutą aromatu pomarańczowego keks. Najlepszy na święta i nie tylko. Długo zachowuje świeżość, więc można go upiec kilka dni przed podaniem. Keks pieczemy w jednej dużej keksówce 13x37 lub w dwóch małych.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
    1/2 szklanki likieru pomarańczowego, brendy lub soku pomarańczowego
    100 g moreli, pokrojonych na mniejsze kawałki
    100g rodzynek
    100g daktyli, pokrojonych na mniejsze kawałki
    70g płatków migdałowych, lekko pokruszonych
    skórka starta z 2 pomarańczy

    300g masła, w temperaturze pokojowej
    1 szklanka cukru pudru
    4 duże jaja, w temperaturze pokojowej
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Likiery

Keks z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namoczone bakalie 1. Zimne składniki należy wcześniej wyjąć z lodówki tj. masło i jajka.
    Sok wraz z alkoholem lub sokiem wlać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo gorący odstawić z ognia i dodać wszystkie bakalie razem z otartą skórką pomarańczową. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę do napęcznienia.
  • keks z nutą pomarańczy 2. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Keksówkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

    Do miski włożyć miękkie masło i ucierać na najwyższych obrotach przez 5 minut. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając . Dodawać po jednym jajku, cały czas porządnie ubjiając po każdym dodaniu. Masa może się zważyć, ale po dodaniu bakalii efekt się zminimalizuje.
  • keks z nutą pomarańczy 3. Dodać wszystkie namoczone bakalie i cukier waniliowy, miksować na średnich obrotach miksera przez około 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować powoli do połączenia się składników.
  • keks z nutą pomarańczy 4. Masę włożyć do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut do 60 minut aż patyczek będzie suchy. Należy sprawdzać wcześniej bo ciasto może być gotowe w różnym czasie, zależy od wielkości blaszki i ilości bakalii. Po upieczeniu ciasto ostudzić całkowicie. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Bakalie można zamieniać np. zamiast moreli-żurawina tylko muszą zgadzać się gramy. Keks możemy upiec kilka dni wcześniej trzymamy go wtedy pod przykryciem lub zawijamy we folię aluminiową. Sok pomarańczowy wyciskam z pomarańczy, z których ocieram skórki. Bakalie nie muszą wchłonąć całego soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować