Kawuś

4.5 (162 ocen)

Lekki i smaczny deser.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -6 łyżek mąki
    -5 łyżek mączki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl. cukru
    Pianka kawowa:
    -3 łyżeczki kawy
    -2 szkl.mleka
    -4 śnieżki
    -2 łyżki żelatyny
    Pianka śmietankowa:
    500 ml kremówki 30%
    -1 galaretka cytrynowa
    -cukier puder
    Ponadto:
    -mały słoik kremu czekoladowego
    -starta czekolada do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę dodając cukier. Dodawać jajka nie przerywając ubijania. Dodawać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia (obowiązkowo przesiane). Dokładnie połączyć. Wylać na blachę i piec 40 min w 170 st. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
  • 2. Kawę zalać pół szkl. wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w pół szkl. zimnej wody. Do misy miksera wlać mleko i zimną kawę. Wsypać śnieżki i ubijać na sztywną masę. Dodać roztopioną żelatynę. Masę wylać na biszkopt posmarowany kremem czekoladowym i przykryć drugą połową.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać tężejącą galaretkę. Masę wylać na biszkopt. Udekorować startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować