Kawuś

4.5 (200 ocen)

Nie tylko dla miłośników kawy ;)

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    150 g cukru
    5 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej

    MASA:
    2 łyzki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier puder do smaku
    kawa rozpuszczalna
    1/2 litra mleka
    1 margaryna

    LUKIER:
    5 łyżek cukru pudru
    sok z cytryny
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    woda (gorąca) 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek, kawę i olej. Wymieszać. Piec w 180* przez 35 min.
    Po upieczeniu przekroić na dwie części.

  • 2. MASA:
    Z mleka i mąki ugotować budyń. Przestudzony utrzeć z margaryną do smaku dodać cukier i kawę.
  • 3. LUKIER:
    Wymieszać składniki i zrobić lukier
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Jedna część ciasta - masa - druga część ciasta - lukier
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować