Eklery

4.5 (147 ocen)

Pracochłonne, ale smaczne :)

Składniki:

  • 1,5 szkl. wody, 1,5 szkl. i 3 łyżki mąki, 3 łyżki mączki ziemniaczanej, 8-9 jajek, 1,75 kostki margaryny, szczypta soli, 2 szklanki mleka, 0,5 szkl. cukru, cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Eklery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z 3/4 kostki margaryny i szczyptą soli. Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż na ściankach naczynia powstanie biały osad. Ciasto odstawić do wystygnięcia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno po jednym jajku i miksować. Ciasto powinno mieś konsystencję kremu. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać zdobnikiem (5x2 cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Eklery piec ok. godzinę 180-200st.
  • 2. 1,5 szkl. mleka zagotować z cukrem. Mąkę i mączkę rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać dwa żółtka. Ugotować budyń. Margarynę spienić mikserem i małymi porcjami dodawać zimny budyń. Można wycisnąć sok z 0,5 cytryny.
  • 3. Upieczone i zimne eklery przekroić na pół. Do rękawa cukierniczego nałożyć krem i wyciskać na podstawę eklera. Złożyć i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować