1.Wodę zagotować z 3/4 kostki margaryny i szczyptą soli. Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż na ściankach naczynia powstanie biały osad. Ciasto odstawić do wystygnięcia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno po jednym jajku i miksować. Ciasto powinno mieś konsystencję kremu. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać zdobnikiem (5x2 cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Eklery piec ok. godzinę 180-200st.
2.1,5 szkl. mleka zagotować z cukrem. Mąkę i mączkę rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać dwa żółtka. Ugotować budyń. Margarynę spienić mikserem i małymi porcjami dodawać zimny budyń. Można wycisnąć sok z 0,5 cytryny.
3.Upieczone i zimne eklery przekroić na pół. Do rękawa cukierniczego nałożyć krem i wyciskać na podstawę eklera. Złożyć i posypać cukrem pudrem.
Komentarze