Dobry pomysł na coś słodkiego. Najlepiej smakują ciepłe.
1 godz. 10 min
Składniki:
0,5 kg mąki, paczka suchych drożdży lub pół kostki zwykłych, kilka łyżek cukru, po pół szklanki mleka i gęstej śmietany, 2 żółtka, marmolada, cukier puder do posypania.
1.Mleko lekko podgrzać, rozdrobnić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, cukier, 2 żółtka, śmietanę i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i włożyć do woreczka. Ciasto włożyć na pół godziny do zimnej wody.
2.Stolnicę posypać mąką. Wyjąć ciasto i przez chwilę wyrabiać. Uformować wałek i odkrawać po kawałku (ok. 3-4 cm szer.) i rozwałkować w koło. Podzielić nożem na 8 części. Jeśli koło jest większe możemy ciasto podzielić na więcej części. Na każdą szerszą część trójkąta położyć marmoladę i zwinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce i posmarować białkiem. Piec w temp. 160 st. 20-30 min.
Komentarze