Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dobry pomysł na coś słodkiego. Najlepiej smakują ciepłe.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki, paczka suchych drożdży lub pół kostki zwykłych, kilka łyżek cukru, po pół szklanki mleka i gęstej śmietany, 2 żółtka, marmolada, cukier puder do posypania.

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, rozdrobnić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, cukier, 2 żółtka, śmietanę i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i włożyć do woreczka. Ciasto włożyć na pół godziny do zimnej wody.
  • 2. Stolnicę posypać mąką. Wyjąć ciasto i przez chwilę wyrabiać. Uformować wałek i odkrawać po kawałku (ok. 3-4 cm szer.) i rozwałkować w koło. Podzielić nożem na 8 części. Jeśli koło jest większe możemy ciasto podzielić na więcej części. Na każdą szerszą część trójkąta położyć marmoladę i zwinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce i posmarować białkiem. Piec w temp. 160 st. 20-30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy