Kaszubska zupa rybna często przygotowywana przez mojego dziadka,który był kucharzem na statkach pasażerskich i na lądzie też.Przepis jest doskonały.Tą zupą częstuje się gości z daleka...
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- ryba-flądra: 5 sztuk
- włoszczyzna bez kapusty: 1 pęczek
- marchew: 2 sztuki
- kwaśna śmietana 18%: 100 mililitrów
- koperek (pęczek): 1 pęczek
- pietruszka natka siekana: 1 łyżka
- ziele angielskie/ziarenka: 4 sztuki
- ziemniaki: 3 sztuki
- liść laurowy: 1 sztuka
- sól, biały pieprz do smaku: 2 szczypty
- mąka pszenna: 1 łyżka
- cebula: 1 sztuka
- sok z cytryny: 1 łyżka
- cukier: 1 szczypta
Kaszubska zupra rybna z warkoczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Flądry oczyścić,wypatroszyć,pozbawić płetw i ogonów,posolić,odstawić do lodówki na 20 minut.W tym czasie obrać ziemniaki,pokroić w drobną kostkę.
2.Do dużego garnka wlać 2 litry wody,wrzucić ziele angielskie,liść laurowy,przyprawy,umytą,wstępnie przygotowaną włoszczyznę,obraną i posiekaną cebulę.Ugotować wywar.Wrzucić flądry, ziemniaki, wlać sok z cytryny,wsypać cukier,posiekany koperek,pietruszkę,gotować 10-15 minut na wolnym ogniu.Ewentualnie doprawić do smaku solą.Wyjąć ryby,włoszczyznę na talerz.Do śmietany wsypać mąkę,wymieszać,dolać trochę gorącego wywaru,wymieszać i wlać do zupy.Gotować jeszcze 3 minuty.Zestawić z ognia,włożyć do zupy rozdrobnioną rybę i warzywa.Podawać z chlebem.Ja podaję tę zupę z lekko słonym warkoczem drożdżowym.Warkocze piekę kilka godzin wcześniej,aby wystygły.
Zupę można tez przecedzić,wrzucić do niej tylko rozdrobnioną rybę i posiekany koperek.Można ją bardziej lub mniej zaciągnąć śmietaną.
Komentarze