Kaszanka w zielonych warzywach

0 (0 ocen)

Kaszanka pieczona z zielonymi warzywami - pyszne i aromatyczne danie :)

Składniki:

  • 4 kaszanki (krupnioki)
    2 małe cukinie (ok. 50 dag)
    2 cebule
    4 różyczki brokuła
    1 biała papryka
    4 młode gałązki naci selera zwykłego
    sól, ewentualnie pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Dania główne

Kaszanka w zielonych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w słupki, cebulę w ćwierćplasterki, paprykę w paski. Z różyczek brokuła ścinamy wierzchnią warstwę, aby otrzymać maleńkie różyczki. Liście selera siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy, posypujemy łyżeczką soli, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jeżeli kaszanka jest łagodnie przyprawiona, to warzywa przyprawiamy pieprzem (na ogół nie jest to potrzebne).
  • Kaszanka z zielonymi warzywami 2. Wykładamy większość warzyw do naczynia żaroodpornego, na warzywach układamy obrane z osłonek kaszanki. Między kaszanki układamy resztę warzyw.
  • 3. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 35 - 40 minut. Na ostanie 10-15 minut można naczynie odkryć, ale nie jest to konieczne.

Porady

Tak przyrządzone warzywa będą chrupkie. Jeśli chcemy aby były miękkie, trzeba je po pokrojeniu zblanszować lub wydłużyć czas pieczenia. U mnie kaszanki piekły się w całości, ale trudno nałożyć je na talerz, aby zachowały kształt. Lepiej przekroić je przed pieczeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować