Kaszaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kaszę gryczaną uwielbiam, mogłabym ją dawać wszędzie :) bułeczki mięciutkie, pyszne :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 czubate szklanki mąki + 2 łyżki do rozczynu
    5 dag świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 szklanka mleka
    1 1/2 łyżeczki soli
    1/4 kostki masła
    2 jajka

    FARSZ:
    1 torebka kaszy gryczanej
    1/2 kostki sera białego
    1 mała cebula
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Kaszaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżkami mąki i 1/3 ciepłego mleka. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. W pozostałym mleku roztopić masło. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dodać jajko, wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu w omączonej misce do podwojenia objętości.
  • 2. W międzyczasie przygotować farsz: kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na oleju, dodać do kaszy. Następnie dodać ser, wszystko razem wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
  • Przygotowywanie bułeczek 3. Wyrośnięte ciasto kroić na mniejsze kawałki i formować z nich "wałeczki".
  • Przygotowywanie bułeczek 4. Następnie każdy wałeczek kroić na mniejsze kawałki (według uznania - zależy jak duże bułeczki chcemy mieć).
  • Przygotowywanie bułeczek 5. Każdy kawałek spłaszczać, i łyżką nakładać farsz, lepić najpierw jak pierogi a potem formować okrągłą bułeczkę (nie podsypywać mąką - wtedy ciasto dobrze się skleja). Gotowe bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • Upieczone bułeczki 6. Tak przygotowane bułeczki pieczemy w temp. 180 stopni do uzyskania złotego koloru.
    SMACZNEGO ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować