1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżkami mąki i 1/3 ciepłego mleka. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. W pozostałym mleku roztopić masło. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dodać jajko, wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu w omączonej misce do podwojenia objętości.
2.W międzyczasie przygotować farsz: kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na oleju, dodać do kaszy. Następnie dodać ser, wszystko razem wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
3.Wyrośnięte ciasto kroić na mniejsze kawałki i formować z nich "wałeczki".
4.Następnie każdy wałeczek kroić na mniejsze kawałki (według uznania - zależy jak duże bułeczki chcemy mieć).
5.Każdy kawałek spłaszczać, i łyżką nakładać farsz, lepić najpierw jak pierogi a potem formować okrągłą bułeczkę (nie podsypywać mąką - wtedy ciasto dobrze się skleja). Gotowe bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem.
6.Tak przygotowane bułeczki pieczemy w temp. 180 stopni do uzyskania złotego koloru.
SMACZNEGO ! :)
Komentarze