Kasza podana z wątróbką wieprzową.

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Kasza jest znakomitym dodatkiem do wszelakich mięs, sosów. Tutaj "wpasowała" się smakiem znakomicie. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 -3 porcje

    Kasza jęczmienna - 1 szklanka
    wątróbka wieprzowa - 350 gram
    cebula - 3 sztuki
    sól, pieprz - do smaku
    Masło do smażenia - 1,5 łyżki
    mąka - 1/4 szklanki
    woda - 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Kasza podana z wątróbką wieprzową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Przekładamy na sito, przelewamy zimną wodą.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, podsmażamy na maśle. W międzyczasie wątróbkę płuczemy osuszamy papierowym ręcznikiem kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące, dodajemy do smażonej cebuli. Dopiero pod koniec smażenia solimy i dodajemy pieprz. Gdy posolimy wcześniej wątróbka będzie twarda.
    Gdy wątróbka będzie zarumieniona zalewamy całość wodą i chwilkę dusimy, około 2 minut - sos zgęstnieje dzięki mące, którą obtoczyliśmy wątróbkę
  • 3. Kaszę przekładamy do kokilki i nakładamy na talerz odwracając ją do góry dnem Na nią położyć wątróbkę z cebulą i polać powstałym sosem;)

Porady

Najlepiej wątróbkę przed smażeniem namoczyć co najmniej na godzinę w mleku - pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować