Kartoflaki z mielonym mięsem i sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie proste, wnoszące "pochwałę" dla ziemniaków.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg ziemniaków (6 dużych ziemniaków)
    2 cebule duże
    5 łyżek mąki, może być kukurydziana
    2 jajka
    sól i pieprz
    olej
    ½ kg mielonego mięsa
    Do sosu:
    10 pieczarek
    2 cebule małe
    kubek śmietany
    jarzynka , pieprz, natka z pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartoflaki z mielonym mięsem i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki starte odciskamy, dodajemy startą cebulę, mąkę, jajka i doprawiamy jarzynką. Smażymy placki na oleju, na wierzch kładziemy doprawione mięso mielone i przykrywamy ciastem. Smażymy z obu stron.
    Sos. Smażymy drobno pokrojoną cebulę, do której dodajemy pokrojone pieczarki. Wlewamy śmietanę i doprawiamy.
    Usmażone placki podajemy polane sosem pieczarkowym i posypane pietruszką.

Porady

Śmietanę wlewamy po odparowaniu nadmiaru wody z pieczarek (możemy odlać).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować