Na ciasto:
1 kg ziemniaków (6 dużych ziemniaków)
2 cebule duże
5 łyżek mąki, może być kukurydziana
2 jajka
sól i pieprz
olej
½ kg mielonego mięsa
Do sosu:
10 pieczarek
2 cebule małe
kubek śmietany
jarzynka , pieprz, natka z pietruszki
Kartoflaki z mielonym mięsem i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki starte odciskamy, dodajemy startą cebulę, mąkę, jajka i doprawiamy jarzynką. Smażymy placki na oleju, na wierzch kładziemy doprawione mięso mielone i przykrywamy ciastem. Smażymy z obu stron.
Sos. Smażymy drobno pokrojoną cebulę, do której dodajemy pokrojone pieczarki. Wlewamy śmietanę i doprawiamy.
Usmażone placki podajemy polane sosem pieczarkowym i posypane pietruszką.
Porady
Śmietanę wlewamy po odparowaniu nadmiaru wody z pieczarek (możemy odlać).
Komentarze